Експерти намалиха прогнозата за руския износ на зърно

Износът на зърно от Русия ще бъде под очакванията, поради слабото търсене. Такова  становище изрази шефа на Руския зърносъюз, Аркадий Злочевский, съобщава Ройтерс.

 

Руският износ на зърно се възобновява днес - 1 юли. От 15 август 2010 г. до 1 юли 2011 г Русия забрани износа на зърно от страната, поради голямата суша, с цел да се запазят цените на вътрешния пазар. Преди това, страната заемаше трето място по обем на износ на зърно.

 

Злочевский потвърди публикуваната по-рано прогноза за зърнореколта от 85-90 милиона  тона през 2011 г , срещу 61 милиона тона  година по-рано. Пшеничната  реколта се очаква  да е 52-56 милиона тона, на ечемика - 15,5 -16 милиона тона, а експортния потенциал се оценява на 20 - 25 милиона тона.

 

"Но в действителност ние едва ли ще можем да изнесем всичко това. Ще бъде добре, ако успеем да изнесем 15-16 милиона тона" - добави Злочевский, отбелязвайки, че оценките се отнасят за 2011-2012 аграрна година, която започва на 1 юли.

 

Според шефа на Руския зърносъюз, износа ще се възобнови със слаби темпове, поради това, че основните купувачи не бързат да сключват сделки, въпреки че по-късно търсенето  може да се увеличи.

 

"Всички чакат нашия дъмпинг и никой не е готов да купи зърно по световни цени" - каза Аркадий Злочевский.

 

По думите му, договори за износ на зърно са били подписани от частни вносители, но товарването от 1 юли няма да започне, тъй като митническите служители ще започнат обработката на вече доставеното зърно, само след официалната отмяна на забраната за износ. Този процес, според Злочевский , може да отнеме седмица.

 

Той отбеляза, че основните купувачи на руско зърно от Северна Африка вече са  увеличили запасите си, които би трябвало да им стигнат за половин година, и чак след това Русия ще получи възможност да увеличи износа си.

 

А според първия вицепремиер Виктор Зубков зърнената реколта в Русия през 2011 г. се очаква да е 85 милиона тона, износ - 15 милиона тона. Освен това, Зубков прогнозира, че на 1 юли страната ще разполага с преходни запаси от зърно в размер на 18 милиона тона.

ZarnoBorsa01 Юли, 2011