USDA погреба надеждите за възстановяване на цените

В четвъртък зърнокотировките на CBOT се сринаха до най-ниските си нива от няколко месеца. Цената на пшеницата падна драстично под натиска на царевицата, чиито цени  паднаха до дневния лимит. Пшеницата  загубили 10% по юлските контракти, царевицата - 12%.

 

Щатското министерство на земеделието „заби нож в гърба” на зърнените пазари. В правителствен доклад бе отразен по-високо от очакваното ниво на запасите от царевица и най-важното, че засадените площи с царевица са шокиращи и това захвърли царевичния и пшеничния пазар с няколко месеца назад. Запасите към 01 юни (3,67 милиарда бушела)  надвишиха с 11%  предварителните прогнози на трейдърите, въпреки че са по-ниски от запасите на същата дата миналата година (4,31 милиарда бушела). Освен това, американските фермери, както се оказа са засяли 92,282 милиона акра с царевица, а експертите очакваха не повече от 90,767 милиона акра, а USDA в началото на юни прогнозира 90,7 милиона акра. 

 

Така в четвъртък царевицата падна до най-ниското си ниво за 3,5 месеца.

 

Данните за пшеницата също се оказаха разочароващи. Вътрешните запаси от пшеница в САЩ на 1 юни възлизат на 861 милиона бушела, въпреки че експертите очакваха не повече от 826 милиона бушела. Оценката на засадените площи с пролетна пшеница (13,627 милиона акра) също надвиши предварителните сметки (13,349 милиона акра). Вярно е, че засадените площи общо с пшеница (56,433 милиона акра) все още е под очакванията на трейдърите (56,671 милиона акра).

 

Даже и седмичните продажби за износ на американска пшеница не зарадваха трейдърите (545,1 хиляди тона пшеница нова реколта)  при очаквания за 550-750 хиляди тона. 

 

 

Европейската пшеница бе буквално зашеметена от данните на USDA за тримесечните запаси и площите с пролетна сеитба и затвори в четвъртък със 7% по-ниско на 8 месечен минимум.

 

Според последните си прогнози  Международния съвет по зърното очаква ръст в световното производство на зърно в сезон 2011/12 със 17 милиона тона на 1,81 млрд. тона в сравнение с предната прогноза. В това число ръст на производството на царевица от 843 млн. тона на 858 млн. тона.