Дъждовете паднали в Украйна може да повлияят положително върху бъдещата реколта, за разлика от Молдова

Дъждовете, които през последните дни са паднали на територията на Украйна, като цяло ще имат положително въздействие върху бъдещата реколта. Това заяви по време на пресконференция на 29 юни първия заместник-министър на аграрната политика и храните Николай Безуглый.

 

В същото време той отбеляза, че в някои региони, особено в Одеска област, проливните дъждове са причинили известни щети на няколко стотин хиляди декара, но пък за царевицата и слънчогледа ситуацията е много благоприятна.

 

В същото време шефката на Хидрометеорогичния център на Украйна Татяна Адаменко коментира, че може да се очаква намаление на пшеничната реколта с 5 – 10 %, заради продължаващите валежи.

 

Като цяло, основната жътва ще започне следващата седмица, когато в степните региони започват жътвата на зимната пшеница.

 

А експертите от Молдова се опасяват, че продължителните валежи ще нанесат големи щети на реколтата. Всеки ден в цялата страна има дъждове. Ако в началото молдовските фермери са били доволни, то днес те са много обезпокоени.  Най-вече могат да бъдат засегнати  пшеницата, царевицата и ечемика.

 

ZarnoBorsa30 Юни, 2011