Дойде дългоочаквания ръст

Във вторник, зърнените котировки на CBOT завършиха търговската сесия с повишение. Пшеницата показа възстановяване, на фона на повишението на цената на царевичните фючърси. Оптимизмът за състоянието на световната икономика помогна на цените на стоковите пазари, а също и натисна долара. Юлските фючърси на CBOT нараснаха с повече от 17 цента.

 

Трейдърите са обезпокоени за състоянието на реколтата от твърда червена пшеница, особено по полетата на щата Северна Дакота. Търговците с нетърпение очакват публикуването на правителствените данни. В четвъртък, USDA ще публикува доклад, в който ще бъдат актуализирани показателите за посевните площи и запаси в края на тримесечието.

 

Царевичните фючърси във вторник завършиха търговската сесия в зелената зона. На цената на царевицата помогнаха безпокойството за съдбата на реколтата и цялостното засилване на котировките на стоковите пазари. Юлският фючърс на царевица  нарасна с 3,4%. В понеделник, доклада за напредъка в развитието на посевите показва, че царевицата е в по-лошо състояние от очакваното. Това е накарало анализаторите да се чудят доколко всъщност времето се оказа благоприятно за посевите. Данните, които ще излязат в четвъртък, ще определят посоката на пазара по-точно.

 

Във вторник на европейските борси дойде дългоочаквания ръст. Въпреки че до голяма степен спекулативен. На пазара започнаха да се връщат инвеститори, твърдейки, че през последните седмици, пшеницата е била твърде разпродавана.

 

Трейдърите, които, внимателно следят времето във всички страни-производителки от Северното полукълбо, "се закачиха" за жегата обхванала сега  Русия. Но нито горещината е мащабно разпространена, нито е голяма жегата, нито за последици може да се говори. Но е твърде силна историческа памет за голямата суша от 2010 година.

 

 Според експертите на Rabobank, американското министерство на земеделието ще намали прогнозите за реколтата през сезон 2011-2012 и ще понижи оценката на площите, засети с пролетна и твърда пшеница.