САЩ са загубили 7-10 милиона тона царевица заради наводненията

Проливни дъждове са причината за тежките наводнения в делтата на Мисисипи и Мисури. Наводненията са причинили щети на около 10 милиона декара земеделска земя, което ще доведе до намаляване на производството на царевица през тази година, според Cargill Inc.

 

Greg Page, представител на компанията заяви, че  загубата се изчислява на 7,6-10,2 милиона тона (300-400 милиона бушела). Но окончателна оценка на загубата е трудно да се даде, казва директора на Cargill.

 

Наводненията не са единствената причина за опасения, че производството на царевица може да се намали. Докато в Централния Запад на САЩ и в северните части на Великите равнини има прекомерна влага, то в южните части на равнините времето е твърде горещо за нормалното развитие на посевите с царевица и соя, а според метеоролозите жегата ще продължи до началото на следващата седмица.

 

Участниците на пазара смятат, че в доклада на Министерството на земеделието на САЩ, няма да бъде отразено намаляването на площите, засети с царевица. Миналия месец,  намалението на този показател е предизвикало голяма изненада сред играчите на пазара.  Публикуването на доклада се очаква тази седмица в четвъртък.

 

ZarnoBorsa29 Юни, 2011