Загубите при зърното продължават

 

Търговската седмицата започна със значителен спад на зърнокотировките. Пшеничните фючърси продължиха  движението в низходяща посока от миналата седмица, и затвориха в червената зона. Юлският контракт загуби 2% от цената си.  Успешното прибиране на реколтата от пшеница в САЩ, продължава да натиска надолу цените, както и тенденцията за масови разпродажби на договори на стоковите пазари, твърдят анализатори. Инвестиционни фондове са продали още 3000 контракта за мека пшеница в Чикаго. Снижението на пазара на царевица също добави негативи за пшеницата.

 

Анализаторите подчертават също така, влиянието на руския експорт върху стойността на зърното в САЩ. Наближава края на ембаргото и световния пазар ще има възможност да купува по-евтина пшеница от Русия, твърдят експерти.

 

Царевичните фючърси в понеделник също тръгнаха надолу, тъй като метеоролозите обещават благоприятно време за царевицата в близко бъдеще. От една страна, наводненията отнесоха част от посевите, но опасността от суша, изглежда ще отмине  царевицата в Централния Запад на САЩ. Натиск върху цената на царевицата дойде също и от спада в котировките на суровия петрол. През юни цената на царевицата се е понижила с 15% и тенденцията на спад продължава, засилва се и желанието на инвеститорите да продават договори.

 

Договорите за френска пшеница в понеделник се сринаха, губейки 4,2% от цената си. По време на търговската сесия фючърсите стигнаха до минимално тримесечно ниво. Трейдърите закриват позиции в очакване на доклада на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/. Европа продължава да се плаши от конкуренцията от страна на руските износители. Към това се добавят притесненията за бъдещето на Еврозоната /гръцкия дълг/ и китайската инфлация.