Дъмпинг на черноморското зърно

Последните международни търгове  илюстрираха как черноморското  зърно ще се върне на световния пазар. Вносителите го игнорираха до момента, в който цената му  падна с 15-20 долара по-ниско от конкуренцията.

 

През седмицата, Тунис купи черноморско зърно. Това беше предшествано от редица международни търгове, на които зърното от региона на Черно море не бе допускано, заради високия риск от административни ограничения на износа на зърно в някои страни от региона.

 

Преодоляването на това игнориране безусловно бе новината, че обявената от износителите цена е с 15-20 долара по-ниска от конкуренцията.

 

Например, Министерството на зърното на  Тунис, на 22 юни на търг купи 75 хиляди тона мека мелничарска пшеница /с руски или украински произход/ на цена от 289,74 -. 291,25 долара / тон с достака до тунизийско пристанище през юли и август.

 

 За сравнение, само една седмица по-рано (14 юни) на търг в Египет, европейски и американски доставчици продадоха пшеницата си по-скъпо. Правителствения вносител на Египет, компанията  GASC плати на Cargill за американска пшеница  306 $ / тон, а от компанията Granit купи френска пшеница на цена от 327,30 $ / тон. Това беше търг, на който не бе допусната черноморска пшеница.

 

Така че, започнаха да се сбъдват прогнозите на участници на пазара и експерти, че завръщането на световния пазар на зърно трябва да се заплати. Сега изкристализира и цената на завръщането:  около 20 $ на тон.  

 

В допълнение,  към загубата на репутация, но не в полза на цената на черноморската пшеница, е информацията за големи запаси от зърно в Русия и Украйна.

 

Министерството на аграрната политика на Украйна оценява преходните запаси от  зърно на 5,8 милиона тона. Участниците на пазара обаче, посочват  още по-впечатляваща цифра - 8 милиона тона към 1 юли, и то при много активен експорт през юни ( 1,5 - 2 млн. тона) . А вносителите са наясно, че продавачите са заинтересовани да продадат излишъка до настъпването на новия сезон, особено при чудесната бъдеща реколта от зърно -. анализатори прогнозират реколта от 45 милиона тона.

 

Аналогична е ситуацията и в Русия - страна, която като се имат предвид запасите, може да изнесе 20 милиона тона зърно.

Руското правителство вече обяви, че възнамерява да подкрепи компаниите, които ще се ориентират към износ.

 

В Украйна, като такава стимулираща мярка за износ може да бъде отнесен проекта за връщане на старата система на данъчно облагане на износа на зърно (по отношение на възстановяването на ДДС). Но дори и това изменение и допълнение на Данъчния кодекс да бъде прието, неговия положителен ефект ще бъде изтрит от експортните мита при износа на зърно, които влизат в сила на 21 юли 2011 година.

 

ZarnoBorsa27 Юни, 2011