В САЩ зърното опитва възстановяване

В четвъртък котировките на зърното леко се възстановиха. Пшеницата на CBOT поскъпна по близките контракти, въпреки че в началото на търговска сесия се  търгуваше далеч в червената зона, но пък най-активния септемврийски контракт падна с 4 цента.

 

Трейдърите са решили да се възползват от намалението и да се върнат на пазара, за да изкупят по-рано продадените позиции. Трейдърите очакват ръст в търсенето на червена зимна пшеница от производителите на фураж, тъй като те заменят скъпата царевица с пшеница, като основен компонент във фуража, казват анализатори.

 

Царевицата също се възстанови леко в търговията в четвъртък, след като предишния ден падна до най-ниското си ниво за последните 3 месеца. Участниците на пазара на зърно видяха в спада на котировките възможност да възстановят позиции. От друга страна, цената на царевицата е под натиск, заради намаляване на цената на суровия петрол, както и от притесненията за забавяне на глобалния икономически растеж. Но явно трейдърите повече ги безпокои напредъка на сеитбата и нивото на запасите.

 

 

Договорите за парижка пшеница в четвъртък не почувстваха подкрепата на американската пшеница и продължиха да намаляват цената си. Зърното в Европа падна под натиска на подобрените прогнози на относителното ниво на предлагане. През следващия сезон Германия ще прибере  реколта от 42-43 милиона тона, благодарение на падналите валежи, според анализаторите на Toepfer International. Освен това, трейдърите наблюдават и подобряване на прогнозите за Черноморския регион.