Пшеницата отново надолу заради очакваната конкуренция

В сряда котировките на зърното на CBOT  се върнаха към  низходящата тенденция и затвориха в червената зона. Пшеничните котировки паднаха рязко заради масовата разпродажба на договори на зърнените пазари. Участниците в търговете очакват, че скоро на пазара ще се появи по-голямо предлагане както на американска, така и на причерноморска пшеница . В частност, подобрените перспективи на украинската пшенична реколта,  заплашват с намаление износа на САЩ.

 

Инвестиционните фондове продадоха около 8000 договора за пшеница. Близкият юлски контракт загуби 5,3% от цената си и отново затвори на най-ниското си ниво за последните 7 месеца. В допълнение, спадът на европейската пшеница оказа  допълнителен натиск върху пшеничните котировки в САЩ.

От друга страна,  зърното стана по-достъпно за купувачите и може да предизвика интереса им. Поради тази причина, трейдърите очакват,  че скоро Египет може да обяви нов търг.

 

Цената на царевицата рухна до най-ниското си ниво за последните 6 седмици, падайки до дневния си лимит по време на търговската сесия в сряда. Декемврийските договори  загубиха 4,4% от цената си. Основен натиск върху котировките оказа забавеното експортно търсене и благоприятните метеорологични условия за посевите, които могат да подобрят бъдещото производство.

 Инвестиционни фондове продадоха около 30 хиляди договора за царевица.

 

Трейдърите започнаха да продават контракти, след като на пазара тръгнаха слухове, че големи фондове ликвидират позиции.

 

Европейската пшеница не успя да поддържа растежа от вторник. Спекулативните продажби в сряда, на фона на постъпващата първа информация за жътвата на зимната пшеница във Франция, свалиха пазара до най-ниското ниво за последните три месеца. Натиск върху европейските цени оказа и спада в сутрешната търговия на пшеницата в Чикаго.

 

Но може би най-болезнения негативен фактор бе победата на черноморската пшеница на търг в Тунис, и то на цена, която  шокира износителите - с 15 $ / т по-ниска от френското предложение. Завръщането на черноморската пшеница на експортните пазари ще е доста силно.