Природните бедствия не попречиха на зимната пшеница в Китай

В Народна република Китай се очаква богата реколта от зимна пшеница. За постигането на високи резултати, на фермерите в Поднебесната не попречиха нито сушата /поливаха/, нито наводненията /отводняваха/ по средното и долното течение на река Яндзъ.

 

 По данни на Министерството на земеделието на Китай, към момента повече от половината от площите с пшеница са ожънати. В частност, в провинция Шандонг средните добиви са около 365 кг/дка пшеница. Този показател надхвърля очакванията на фермерите. Провинция Шандонг е един от най-големите райони за производство на зърно в Китай. Наскоро тя страда от продължително засушаване.

 

Според прогнозите на китайското министерство на земеделието, през 2011 г. площите които ще бъдат засяти с пшеница в страната са 276 милиона декара. Това е с 2 милиона декара повече в сравнение с 2010 г. Експертите очакват ръст на пшеничната реколта, за осма поредна година.

 

През 2010 г., реколтата от пшеница в Китай  надхвърли 110 милиона тона. Страната е един от най-големите производители на зърно в света. Китай произвежда средно над 100 милиона тона пшеница годишно.

 

ZarnoBorsa23 Юни, 2011