Украйна: Нулева ставка на ДДС при търговия със зърно?

 

В украинският парламент се разисква промяна в данъчното облагане, която ще освободи от ДДС сделките за покупко-продажба на всички зърнени култури (с изключение на ориз и елда) от 1 юли до 1 януари 2014 г.

 

Както пише КомерсантЪ-Украйна, схемата, която ще заработи от 1 юли, предвижда да не се начислява и плаща ДДС при покупка на зърно от производителите и ще лиши  търговците от възтановяване на данъка, а само преработвателите на зърно /като крайни потребители/ ще начисляват и вкарват ДДС  в бюджета на страната. Идеята е да се избегнат измамите при възстановяване  ДДС на некоректни търговци.

 

Украинските депутати обаче, при доработката на промените в данъчния кодекс на второ четене, са склонни да отменят това правило,  влизащо в сила от 1 юли, заяви председателят на парламентарната комисия по финанси и банково дело и данъчна и митническа политика Виталий Хомутынник.

 

Анализатор от инвестиционната компания BG Capital  Дмитрий Ушенко казва пред РБК-Украйна, че първо покупните цени  на зърнотърговците ще бъдат намалени с размера на експортното мито, което се въвежда от 1 юли тази година, съгласно Данъчния кодекс.

"Експортното мито възлиза на  9 - 14% от всеки тон, а средния марж на зърнотърговеца - 10%. Ако се запазят цените непроменени, то зърнотърговците ще работят на загуба ", - казва Ушенко.

 

Според анализатора, ако към това се добави и ДДС, то цените ще бъдат понижени допълнително и с размера на ДДС.  "Тези два фактора ще натиснат цените на зърното на вътрешния пазар", - каза Ушенко.

 

ZarnoBorsa22 Юни, 2011