Украйна очаква напрегнат баланс на ечемика

Според анализаторите на ИА "АПК-Информ", реколтата от ечемик в Украйна през 2011 г. се очаква да достигне 8,6 милиона тона, само с 2% повече от миналата сушава година. Така общото предлагане през сезон 2011/12, заедно с преходните запаси, възлизащи на 470 хиляди тона, ще бъде 9,1 милиона тона, при 9 милиона тона през този сезон. Тази ситуация ще направи баланса на ечемика за следващия сезон доста напрегнат.

 

Търсенето на ечемик от износителите през следващия сезон, с оглед на откриването на износа, на фона на ниския обем на производство, може да създаде определени трудности при изкупната кампания на местните преработватели, както по отношение на цената, така и с количествата.

 

Според мониторинга на АПК-Информ, в момента офертните продажни цени за фуражен ечемик варират в диапазона от 1850-1900 гривни/тон /235-240 $/ от място. В същото време покупните цени са най-често на ниво от 1900 гривни/тон /240$/ и то франко купувача, а цената давана от износителите е също 1900 гривни/тон и то доставено до пристанище.

 

Така че, очаква се силна конкуренцията между износители и вътрешни  потребители, която може да предизвика по-нататъшни промени в правилата за износ на ечемик / скоро се прие 14 % експортно мито на ечемика/.

 

ZarnoBorsa22 Юни, 2011