Египет ще вземе решение да възобнови вноса на рускa пшеница, но през август

Египет, най-големият световен вносител на пшеница, ще изчака до август, когато Русия ще започне жътвата, и едва след това ще обяви решението си за възможно подновяване на вноса на руски зърнени култури.

 

Добивите, цената и предполагаемите мита за износ на зърно ще бъдат от решаващо значение за Египет.

 

Русия, доставила повече от половината от внесената пшеница в Египет през миналата аграрна година, наложи забрана за износ на зърно през август 2010 г., заради сушата. Срокът на забраната обаче изтича до дни и ембарго ще бъде премахнато на 1 юли.

 

Египетската компания, купуваща  руско зърно е била доволна от качеството, но миналата година, партньорите не успяха да доставят и част от зърното, дори преди влизането в сила на забраната. Точно заради това доверието към руските доставчици се разклати.

 

Когато египетските вносители бъдат уверени в стабилността на руската страна, тогава  отново ще я включат в списъка на доставчиците. Това допълнително ще изнерви руските износители, чиито шанс да се върнат на световния пазар са само атрактивни цени.

 

Египет купува около 5-6 милиона тона пшеница чрез международни търгове всяка година, по поръчка на правителството, тъй като  местното производство не е достатъчно да задоволи търсенето в страната.

ZarnoBorsa22 Юни, 2011