Rabobank: през второто полугодие цените ще се понижат

Експертите на Rabobank са заключили, че цените на селскостопанските продукти ще се понижат през втората половина на текущата календарна година. След като достигнаха  рекордно високи стойности, продуктите ще паднат, но не с много, както се е случвало преди, твърдят анализаторите.

 

От 1980 г. насам, след всеки значителен ръст на зърнения пазар, е следвал рязък спад на цените. Обикновено това се случвало през горещия сезон на Северното полукълбо. Корекцията към понижение обикновено започва през юли и август, но през тази година това няма да се случи, потвърждават от Rabobank.

 

Така или иначе, през втората половина на 2011 г., както обикновено, ще има сезонен спад в цените. Несигурността в световната икономика, опасенията от забавяне на растежа, особено в Китай, ще доведат до спад в търсенето и отслабен интерес на  инвеститорите от зърнените пазари, отбелязват експертите на Rabobank в доклада си.

 

От друга страна, безпокойството за нивото на производство и "големия дефицит" от запаси в САЩ и други експортиращи страни, ще дадат силна подкрепа на цените, особено за царевица, захар и памук. Що се отнася до сезон 2011-2012, по думите на  експертите на банката, в най-добрия случай, производството на зърно ще достигне обема, необходим за поддържане на текущото ниво от запаси.