Цената на зърното се възстановява

Във вторник котировките на зърното смениха посоката си и приключиха търговската сесия в зелената зона. Пшеницата показа възстановяване, след като в понеделник падна до минималното си за 7 месеца ниво. Слабостта на долара бе основнен фактор в подкрепа на пшеничните котировки вчера: спада на долара прави американското зърно по-привлекателно за чуждестранните инвеститори.

 

Метеорологичните условия отново започнаха да притесняват пазарните участници:  северната част на Великите равнини все още страда от прекомерна влага, която пречи на нормалния растеж на пролетната пшеница, а в южната част на равнините - сушата  вече нанесе непоправими щети на посевите.

 

Цената на царевица нарасна във вторник, дългите контракти получиха силна подкрепа, заради притесненията за състоянието на реколтата. В докладът на USDA е отразен увеличения  процент  царевица, чието състояние се оценява като "добро или отлично" Но също се е увеличил процентът и на царевицата, чието състояние се оценява на "лошо или много лошо."  Слабостта на долара също подкрепи цените. Инвестиционни фондове купиха около 15 хиляди контракта за царевица.

 

Договорите за парижка пшеница показаха леко увеличение. Основно влияние на котировките продължава да оказва дълговата криза в Гърция. Участниците са изключително внимателни, докато на пазара се  запазва неувереността по отношение на  икономиката, а  долара показва висока волатилност.