Кризата с гръцкия дълг натиска цените на стоковите пазари

На търговската сесия на CBOT в понеделник, котировките на пшеницата продължиха тенденцията от миналата седмица и затвориха в червената зона, до най-ниското си ниво за последните 6 месеца. Времето позволява разгръщане на жътвата и с всеки изминал ден се увеличава предлагането на пшеница. Експертите отбелязват значително намаление на добивите, във връзка с продължителната суша, но качеството на зърното е отлично-съдържанието на протеини е много високо.

На настроението на инвеститорите повлия и влошаващата се икономическа среда-спад в цената на суровия петрол и трудната ситуация около гръцкия дълг.

 

Фундаменталните фактори на пазара на пшеницата контастират с царевицата, което също внася натиск върху цените.Докато запасите от царевица и соя изглеждат силно ограничени, което побутва цените нагоре, то предлагането на пшеница е достатъчно свободно, смята Tim Hanangan, анализатор от PFG Best. Негативно влияние върху цените продължават да оказват неблагоприятните метеорологични условия за посевите в САЩ.

 

Цената на царевицата в понеделник се стабилизира , фючърсите нараснаха само с 0,5 цента. Въпреки това обаче, вчера царевицата се търгуваше в червената зона през по-голямата част от сесията. Натиск върху цената на царевицата оказа цената на суровия петрол. Но нефта смени посоката и изтегли след себе си царевицата, твърдят анализатори.

 

Инвестиционни фондове са продали около 4000 контракта на CBOT. Участниците в сектора продължават да изпитват несигурност по отношение на производството на зърно в САЩ: твърде сухите условия продължават да нагнетяват безпокойство, особено в южните щати.

 

 

Договорите за пшеница от ЕС също запазиха тенденцията от миналата седмица. Натиск върху стоковите пазари в Европа оказа спада на суровия петрол, който пък намалява цената си под влияние на неразрешената криза с дълга на Гърция. Анализаторите също така добавят, че дъждовете в Европа охладиха притесненията, свързани със сушата. Очевидно, че реколтите във Франция и Германия ще са по-ниски от миналата година, но ще са по-големи от някои скорошни песимистични очаквания.