CBOT: "Мечките" победиха миналата седмица

През петъчната търговска сесия на CBOT зърнокотировките завършиха с понижение. Пшеничните котировки отново затвориха в червената зона на фона на  успешната жътва. На пазара скоро ще се появи  по-голямо предлагане, което накара търговците да разпродават.

 

Данните от жътвата показват, че по-голямата част от зърното, израснало в южните части на Великите равнини, съдържа висок процент на протеини. Това, разбира се, увеличава цената на американската пшеница за купувачите от световния пазар, твърдят от US Wheat Associates.  Жътвата върви с пълна сила в Оклахома, но може да се забави в Небраска.

 

Царевица в петък, също понижи малко цената си, като направи пети пореден  ден на непрекъснат спад. През седмицата котировките загубиха 11%, веднага след рекордното си ниво. "Тази седмица, спечелиха " мечките "- каза Дейв Маршал, частен брокер от Илинойс. По време на търговската сесия в петък цената значително се повиши, но затихна след  масовите разпродажби на договори.

 

 

Цената на хлебната пшеница от ЕС, също тръгна надолу в края на седмицата. Но в крайна сметка, котировките завършиха деня над дъното, който стигнаха по време на търговската сесия. По думите на трейдърите, цените падат под натиска на такива фактори, като например успешната жътва в САЩ,  очаквания руски експорт и отслабването на търсенето. Въпреки това, тенденцията може да бъде краткосрочна, тъй като перспективата за пшеничната реколта не изглежда много оптимистично, казват експерти от Gleadell.