Спад в цените. Само френската пшеница леко се съвзе

Спада в цените на американската пшеница се ускорява, до тримесечен минимум, оказвайки натиск върху световните цени, като цяло.

 

Основната причина, която принуждава участниците на пазара да продават,  остава хода на жътвата на зимната пшеница  в САЩ, тъй като първите резултати, както за качеството на зърното, така и за добива са по-добри от очакваното. Подобрява се също и перспективата за реколтата от пшеница в ЕС.

 

Настроението на търговете на борсите в САЩ не се промени, дори и след прогнозата за дъжд, която може да забави жътвата.

 

Според анализатори, след този спад в цените, производителите на фуражи ще използват повече пшеница, като основен компонент в производството си, тъй като тя е най-подходящия заместител на скъпата царевица. Според  Alan Brugler от Brugler Marketing & Management, намаляването на цената на пшеницата на това ниво, гарантира началото на следващо рали,  привличайки повече купувачи на пазара.

 

Седмичните продажби за износ на американска пшеница реколта 2011 година (455,5 хиляди тона) са най-големите за последния месец, но все още са на ръба на очакванията (400-600 хиляди тона).

 

Царевицата в четвъртък отново рязко поевтиня на фона на масова разпродажба на контракти. В сравнение с петък, когато цената беше на рекордно високо ниво, царевицата понижи цената си с 12%. Вчера, инвестиционни фондове са продали около 21 000 договори за царевица.

 

На пазара оказва натиск и факта, че Сенатът гласува за премахване на субсидиите за  производителите на етанол. Според Sid Love, анализатор в Kropf Love & Consulting, това решение обяснява ликвидирането на позиции. Участниците на пазара са обезпокоени, че промишленото търсене на царевица ще намалее.

 

Европейските борси на пшеница остават в низходящ тренд, а като виновни се посочват  подобрените климатични условия и спада в цените на американската царевица. Не  спаси положението, дори и отслабването на курса на еврото във връзка със задълбочаващия се проблем с гръцкия дълг.

 

Въпреки това, ситуацията по страни в ЕС се различава. Най-зле стоят нещата във Франция - водещ европейски производител на пшеница. Експертите подобряват  прогнозата за тази страна, но съвсем леко. Последните дъждове са подобрили майската прогноза за производството на пшеница от 31 милиона тона  на 32 милиона тона, но е значително под средните показатели от 36 милиона тона.

В този контекст,  френската пшеница за първи път от четири дни на търговия надигна "глава". Своята роля изигра и неотдавнашното закупуване на френска пшеница на два последователни търга в Алжир.