Спекулантите са виновни за надуването на цените на зърното - Саркози

 

Френският президент Никола Саркози в Брюксел призова за затягане на правилата за световната търговия със суровини.


Френският президент предлага затягане на правилата на търговията на пазарите за суровини, като например пазара на петрол, пшеница и метали, тъй като инфлацията при суровините е една от най-големите заплахи за световния икономически растеж.

 

Саркози обвини спекулантите, че надуват цените на суровините и матариалите. По думите му, разликата между физическия обем от суровини и обемът на различните производни финансови инструменти, свързани с тези суровини е огромна: при суровия петрол разликата е 35 пъти, при пшеницата сумата на търгуваните деривати само на Чикагската стокова борса е 46 пъти повече, от цялото световно  производство от зърно. "Така не би трябвало да функционира една пазарна икономика,  трябва да се направи нещо по въпроса" - каза Саркози.



Той обвини трейдърите за покачването на цените на суровините, като даде пример с  швейцарската
Glencore, която на неотдавнашното си IPO събра безпрецедентните 59,3  милиарда долара. Тука Саркози вижда чудесен пример за това, какви огромни пари, се правят от препродажба на суровини. Той смята, че трябва да се въведат задължителни парични депозити при търговията с деривати,  обща за цял свят  регистрационна база данни за стоковите сделки, както и други ограничения срещу спекулации и  манипулации на пазара.

 

"Трябва ли да спрем да се борим с мафията, само защото една държава не успява да я победи?" - възкликна френският президент, поглеждайки към министъра на икономиката Кристин Лагард и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.