Резултатите от жътвата в САЩ надхвърлят очакванията - цените продължават да падат

На търговската сесия в сряда,  зърнокотировките приключиха със значителен спад. Цената на пшеницата бе под натиска на царевичните котировки, които пък се сринаха и трейдърите решиха да разпродават и да си приберат печалбата навреме. Падащите контракти на суровия петрол, косвено добавиха натиск върху пшеничните фючърси, тъй като цената на петрола  до голяма степен е виновна за резкия спад при царевицата.

 

Така или иначе на пшеничните котировки отрицателно влияние оказва успешната  работа на полето: жътвата в САЩ върви по-бързо от обичайното. Така че, увеличава се физическият обем от зърно, което е на път да се появи на пазара.

 

Резултатите от жътвата на американските фермери надхвърлят очакванията. Така, на пазара се появяват надежди, за по-високо ниво на производство през сезон 2011-2012, според анализаторите на  Rabobank.

 

Според анализаторите на Freese-Notis Weather , времето ще продължи да е благоприятно за "бързото завършване" на сеитбата в щатите Оклахома и Тексас. "Идеалните атмосферни условия вероятно ще се запазят, най-малко за една седмица" – каза Drew Lerner, президент на World Weather.

 

Царевицата в сряда се срина, силно повлияна от котировките на пазара на суровия петрол. Укрепването на  щатския долар също донесе силен натиск на пазара на царевицата, каза Tim Hannagan, анализатор от PFG Best.

 

Актуализираната прогноза на Министерството на земеделието на САЩ за реколтите ще бъде публикувана на 30 юни. В същото време, има несигурност на пазара, затова и трейдърите са толкова повлияни от движенията в сектора на енергия и метали. Етанолът, който се прави от царевица, е връзката между пазарите на зърно и суров петрол.

 

Контрактите за мелничарска пшеница в ЕС също така спаднаха на фона на благоприятните климатични условия за посевите. Дъждовете охладиха и притесненията на трейдърите за посевите в Обединеното кралство и Франция. Дъждове паднаха и в Русия и Украйна - и там за някои райони имаше известни притеснения. В допълнение, метеоролозите обещават валежи и през уикенда.