Фермерите действат, цените падат

Във вторник котировките на зърното на CBOT отново слязоха надолу. Контрактите на пшеницата отново завършиха търговския ден в червената зона, на фона на успешния ход на  работата по нивите: жътвата на реколтата върви по-бързо от нормалното темпо. Така че, нараства обема от зърно, което скоро ще се появи на пазара.

 

Сухото време в района на Великите равнини на САЩ позволява на фермерите да жънат. "Идеалните климатични условия вероятно ще се запазят, най-малко за една седмица" – смята Drew Lerner, президент на World Weather . От друга страна, натиск на котировките оказват и климатичните условия в Западна Европа: дъждовете помагат за развитието на посевите, пострадали от сушата във Франция и Германия.

 

Царевицата във вторник тръгна рязко надолу, намалявайки ценовата разлика с пшеницата. Пазарът продължава да се отърсва, след като в петък цената на царевицата  достигна рекордни нива. Прогнозите на метеоролозите обещават през следващите 10 дни да се подобрят условията за посевите и за работа в нивите.

 

Благоприятните условия вече помогнаха за развитието на царевица: в доклада на USDA   състоянието на 69% от посевите с царевица е оценено като „ добро или отлично”, а  преди седмица цифрата бе 67%. Анализаторите смятат, че тенденцията ще продължи. Инвестиционни фондове вчера продадоха около 20 хиляди договора.

 

 

Пшеницата в ЕС също поевтиня на фона на благоприятните за посевите климатични  условия, установили се в Европа. "Валежите ще доставят в почвата достатъчно количество влага" - казва метеорологична агенция от Великобритания.