Индия може да отмени импортното мито на пшеницата

 

Властите в Индия разглеждат възможността за отмяна импортното мито на пшеницата във връзка с проблемите при снабдяването сега и страховете за новата реколта предвид меката зима.

 

През септември правителството понижи импортното мито за пшеница в Индия от 25% на 10% в срок до февруари 2017 година. От началото на годината части търговци вече внесоха 1,72 млн. тона пшеница, а се очаква до края на годината вносът да превиши 2 млн. тона.

 

В Индия се очаква недостиг на пшеница след слабата реколта през 2015 – 2016 МГ – 86 млн. тона по неофициални данни. Запасите в Държавната продоволствена компания FCI са практически изчерпани и я е ограничила продажбите на зърно. Поради активността на части купувачи, през последната покупна кампания FCI закупи само 22,6 млн. тона пшеница.

 

Критичния период за посевите от пшеница е февруари – март. Очакваните високи температури ще нанесат сериозни щети на добивите. Средният добив от пшеница в Индия е около 300 – 400 кг/декар. Повишение на температурата дори  и с 1 градус ще предизвика спад на добивите с 10%.

 

FAS USDA остави без промяна прогнозата си за вноса на пшеница в Индия през текущия сезон (април - март) от 3 млн. тона въпреки ръста на вътрешните цени на културата. През ноември в страната са внесени 600 – 700 000 тона пшеница, а до средата на февруари се очаква внос на още 1,2 млн. тона пшеница.

ZarnoBorsa08 Дек, 2016