Бразилските фуражни заводи заменят царевицата с мелничарска пшеница

 

Много производители на фуражи за свине и птици в Бразилия са започнали масово да заменят царевица с по-евтината сега мелничарска пшеница. Бразилия е водещ износител на птиче месо в света и един от големите производители на царевица. Във фуражите пшеница се използва единствено при ниско качество на зърното.

 

Ситуацията обаче сега кардинално се промени предвид очакваната рекордна реколта от пшеница и ниските и цени по световните пазари. В същото време вътрешните цени на царевицата са високи и това намалява рентабилността на животновъдите. Според данни на Safras & Mercado цената на пшеницата от нова реколта в щата Рио Гранде де Сул е 178,5 USD/тон, а на царевицата 225,5 USD/тон. Година по-рано цената на пшеницата е била 215 USD/тон, а на царевицата 178,5 USD/тон. По-рано никога не е имало период, когато царевицата е по-скъпа от пшеницата. Смята се, че замяната на царевица с пшеница е рентабилна, когато цената на пшеницата е с поне 10% по-малко от тази на царевицата.

 

През 2015г в Бразилия са прибрани 5,5 млн. тона пшеница и само 200 000 тона са били използвани за фуражи. Сега реколтата се очаква да достигне 6,3 млн. тона и около 300 000 тона ще бъдат използвани за фуражи. Годишно в Бразилия се потребяват около 11 млн. тона пшеница.

 

Според данни на The Soybean & Corn Advisor, фермерите в Бразилия не бързат с продажбата на соята и царевицата. Според данни на Института по икономика на селското стопанство в щата Мато Гросо, сега фермерите са продали само 27,8% от соевата реколта при 47% година по-рано. Причина за това поведение на фермерите са ниските цени на културата, укрепването на бразилския реал и повишените разходи за производство с +35% спрямо 2015 – 2016 МГ. Продажбите на царевица от втората реколта са още по-слаби – само 18,8% (64,9% в щата Мато Гросо). През миналата година са били продадени 70% от бъдещата реколта още преди старта на нейната сеитба.

ZarnoBorsa08 Ноемв, 2016