Новини от Аржентина

 

Производството на биодизел в Аржентина нараства след намаление на доставките на соево масло за световния пазар.

 

След отдръпването на основния клиент – Китай (годишен експорт около 0,5 млн. тона), преработвателите търсят възможности за износ до други дестинации. Част от износа е насочен към Индия, където обаче конкуренцията е от по-евтиното палмово масло. Така производството и износа на биодизел става по-изгодно за Аржентина.

 

Според групата CIARA-CEC (Bunge, Cargill Inc и Louis Dreyfus Corp), за поддържане цената на соевото масло на ниво ще е необходимо ръст при производството на биодизел.

 

Аржентина получи подкрепа от СТО при спора с ЕС относно въведеното мито при внос на биодизел от Аржентина в ЕС. От това мито Аржентина губеше годишно по 1,6 милиарда USD.

 

Фермерите в Аржентина може да засеят повече соя от очакваното. Допълнителното понижение на експортното мито с 5% за северните провинции ще повиши интереса на фермерите към засяването на соя през декември.

 

Развитието на природното явление Ла Ниня понижава очакванията за реколтата от царевица в Аржентина според прогноза на Lanworth. През 2016 – 2017 МГ реколтата ще бъде 28,4 млн. тона при прогноза на USDA от 26,5 млн. тона и 28,0 млн. тона през 2015 – 2016 МГ. Сеитбата на царевица в страната се провежда през периода септември – декември.

ZarnoBorsa21 Окт, 2016