Експортните продажби на царевица от САЩ стартират мощно в началото на сезона

Продажбите на американска царевица на външните пазари в началото на новия сезон са най-активните за последните почти десет години

 

Продажбите на американска царевица на външните пазари в началото на новия сезон са най-активните за последните почти десет години в следствие на ниските цени и понижена конкуренция.

 

Списъкът на купувачите нараства след като Бразилия изчерпа експортния си потенциал. Завоюването на нови пазари ще даде възможност да се понижат запасите от царевица след прибирането на новата реколта, които запаси ще са най-високи за последните почти 30 години.

 

Експортните продажби в началото на сезона нарастват до 21,48 млн. тона, което е с 85% повече от същия период на миналата година и с 46% повече от средното пет годишно ниво. Вече 23 страни са закупили над 100 000 тона царевица всяка с доставка през текущия сезон.

 

Слабата втора реколта от царевица в Бразилия и понижението на цените на културата до почти десет годишен минимум са създали идеални условия за рът при търсенето на царевица от САЩ.

 

През изминалата седмица USDA повиши прогнозата си за износа на царевица от САЩ през сезона до 56,5 млн. тона, което е най-високо ниво за последните девет години.

 

Търсенето все пак може да бъде временно до февруари 2017 година. На това ще повлияе огромната реколта от фуражна пшеница в света и очакванията за ръст при новата реколта от царевица в Бразилия с +25% спрямо текущата година и прогнозираната рекордна реколта в Аржентина. Това ще доведе до ръст на експорта на царевица от тези две страни с +40% спрямо настоящия сезон.