Блиц новини

 

Френските мелничари са поискали от правителството отмяна на данъка върху брашното. Качествената пшеница в страната е малко и цената и е висока. Така мелничарите във Франция не са конкурентни на техните колеги от съседни страни, които произвеждат по-евтино брашно.

 

Германската компания Bayer AG ще погълне американския производител на семена Monsanto Co за 65 милиарда USD или 130 USD за акция. Предходното предложение е било за 127,5 USD за акция.

 

Според данни на УкрАгроКонсулт, през периода юли – август 2016г от Украйна за Индия за изнесени 240 000 тона пшеница. Традиционно Индия закупува пшеница от Франция и Австралия. Сега експортната цена на френската пшеница е с 18 – 20 USD/тон по висока от украинската.

 

Румънският търговец на зърно Cerealcom Dolj е отправил искане към GASC да възстанови 500 000 USD гаранция за доставка от спечелен търг. Аргументацията е във връзка с променените изисквания за доставка след сключването на договора.

 

В Индия количеството на валежите през периода на мусоните ще бъде по-малко от нормата според прогноза на Индийското метеорологично бюро. През септември валежите ще бъдат с 15% под нормата. По-рано се очакваше ,че валежите ще бъдат над нормалното поради развитието на Ла Ниня, но то все още е в начален стадий. От началото на мусонния сезон (01.06) до сега количеството на валежите е с 5% по-малко то нормалното. Мусонните валежи силно влияят на реколтите от всички култури в Индия. Спад на валежите от 8 – 10% под нормалните е катастрофа за фермерите.

 

Китайските власти са реализирали на търг 561 200 тона царевица от държавните резерви при предложени 1,018 млн. тона царевица. Средната продажна цена е 236,7 USD/тон.

ZarnoBorsa15 Септ, 2016