Блиц новини

 

Профсъюзите на пристанищните работници във Франция се присъединяват към общонационалната стачка против закона за труда. Това действие ще наруши регулярния експорт на зърнени товари от страната.

 

Тайванската асоциация MIPA е обявила търг за покупка на 65 000 тона царевица от САЩ или Бразилия. Предходния търг е бил отменен.

 

През изминалата седмица са били преустановени товаренето на 63 000 тона румънска пшеница в пристанище Констанца и 60 000 тона руска пшеница в пристанище Новоросийск. Двете партиди са били предназначени за Египет. Първоначалната информация беше за действия от страна на Египет във връзка с промените при изискванията за качество на пшеницата. В последствие се установи, че спирането е от страна на търговците, които протестират против измененията в условията за доставка пир вече сключени контракти.

 

Танзания планира да експортира излишъците си от ориз и царевица в страни от Африка пострадали от сушата. Според прогноза на МЗ на страната, през 2016 – 2017 МГ зърнената реколта в страната ще бъде 16,173 млн. тона, потреблението 13,12 млн. тона, а износът 3 млн. тона. Традиционно Танзания е нето вносител на ориз и износител на царевица.

 

Правителството на Индия може да понижи вносното мито на пшеницата от 25% на 10%, за да повиши предлагането в страната.

Правителството на Индия е одобрило буферни запаси от зърнени култури в размер на 2 млн. тона. От фермерите са закупени 1 млн. тона зърнени култури и още 1 млн. тона ще бъдат внесени от чужбина.

 

На 7.09.2016г Алжир е провел търг за покупка на пшеница. Първоначалните данни бяха за закупен обем от 300 – 400 000 тона пшеница при цена 197 USD/тон. Уточняваща информация показва, че количеството е 700 000 тона. Най-вероятни доставчици са Франция, Великобритания, Германия, Полша и САЩ.

ZarnoBorsa13 Септ, 2016