През 2017г износът на земеделска продукция от САЩ ще достигне 133 милиарда USD

 

Според прогноза на USDA, през следващата финансова година износът на селскостопанска продукция от САЩ ще нарасне до 133 милиарда USD благодарение на по-голям експорт на маслени семена, овощни продукти, памук и животновъдна продукция. През текущата година експортът на такава продукция ще бъде 127 милиарда USD.

 

Износът на зърно и фуражи остава стабилен – 29,3 милиарда USD. Повишеният експорт на пшеница и царевица ще се компенсира от намалелия износ на сорго. Американската пшеница ще разшири пазарите си в Западното полукълбо. Експортът на царевица ще нарасне с 500 милиона USD до 9,4 милиарда USD в следствие по-слаб експорт от Бразилия. Външната търговия със сорго ще бъде по-слаба предвид намаленото търсене от страна на Китай.

 

Американските фермери продължават бързото прибиране на пролетната пшеница. Според данни на USDA, към 29.08.2016г са ожънати 81% от площите с пролетна пшеница (84% година по-рано и 62% средно за последните две години).

 

Състоянието на царевицата остава без промяна – в добро и отлично състояние се намират 75% от посевите, което е със 7% повече от предходната година.

 

Според данни на USDA, към 28.08.2016г в добро и отлично състояние в СЩА се намират 73% от площите със соя, което е с 1% повече от предходната седмица и с 10% повече от средното ниво за последните пет години.