Русия превзема световния пшеничен пазар

 

На световния пшеничен пазар през текущия сезон се очаква ожесточено конкуренция. Русия все повече притиска конкурентите от ЕС и САЩ, като за първи път ще бъде ТОП износител в света. Сега Русия изпраща товари за страни, където до сега никога не е изнасяла пшеница.

 

През текущия сезон пшеничната реколта в Русия се очаква на рекордно високо ниво. Предвид по-слабата реколта в основните производители на пшеница в ЕС – Франция и Германия, Русия за първи път ще изпревари в експорта ЕС като цяло. 

 

Появяването на руската пшеница на нови пазари ще притисне износителите от Северна Америка, Европа и Австралия и ще ги постави в положение да понижават цените на продукцията си.

 

От началото на сезона Русия е доставила партида пшеница в Мексико, където до сега властваше продукцията от САЩ. Сключени са споразумения за доставка на пшеница в Алжир и Мароко, където по традиция доминираше пшеницата от Франция. Нови купувачи на руска пшеница са Мали, Малта и Мианмар. Доставки ще се правят за Индонезия, където изнася Австралия.

 

Традиционните пазари на руската пшеница като Египет, Бангладеш и Мозамбик също са на линия.

 

Според последни прогнози, през 2016 – 2017 МГ Русия ще изнесе 30 млн. тона пшеница при само 27 млн. тона от ЕС. Така тя ще бъде износител №1 в света.

 

Според данни на ИКАР, през юли от Русия са изнесени 2,3 – 2,5 млн. тона пшеница, а през август цифрата ще нарасне до 3,0 – 3,2 млн. тона.

ZarnoBorsa29 Авг, 2016