Блиц новини

 

От началото на текущата кампания по закупуването на пшеница, властите са сключили договори за 10,9 млн. тона зърно от местните фермери, което е с 9% повече от планираното и с 40% повече от миналата година. Покупките са на стойност 3,92 милиарда USD. 

 

Прибирането на пролетната пшеница в САЩ бързо напредва. Според данни на USDA, към 21.08.2016г в страната са ожънати 65% от площите с пролетна пшеница (48% седмица по-рано и 69% година по-рано). Средно за последните пет години са ожънати 46% от площите с културата. Състоянието на посевите от царевица се подобрява спрямо миналата седмица. В добро и отлично състояние се намират 74% от площите с царевица в САЩ (75% и 69%). Развитието на посевите е по-бързо от средното ниво за последните пет години. В добро и отлично състояние от соята се намират 72% от посевите (72% и 83%).

 

Според Института по климатичните условия на Аржентина и Националния институт по агротехнологии, през есента на 2016г царевичния пояс на Аржентина се очаква нова вълна от валежи. Това ще бъде в провинциите Ентре Риос, Буенос Айрес, части от Кордоба и Сан Луис. В останалите части от Кордоба се очаква дефицит на валежи. Следващата вълна от валежи се очаква в периода март – април 2017 година – разгара на жътвата на соята и царевицата.

ZarnoBorsa24 Авг, 2016