Перспективите пред реколтата от царевица в ЕС се влошават

 

Сухото и топло време в части от ЕС влоши перспективите пред реколтата от царевица във Франция и Румъния, но в някои страни имаше подобрение. Като цяло се очаква ръст на реколтата от царевица в ЕС спрямо тази от 2015 година.

 

Според анализатори от Strategie Grains сушата ще понижи реколтата от царевица във Франция, Румъния и България. Условията за развитие на посевите в останалите страни от ЕС са сравнително благоприятни. За разлика от 2015г, когато реколтата навсякъде беше лоша, сега ще има значителни различия в отделните страни, а дори и региони.

 

Според оценка на Strategie Grains, през миналата година реколтата от царевица в ЕС е била 58 млн. тона. Наскоро анализаторите понижиха прогнозата за реколтата през 2016г с 1,1 млн. тона до 60,6 млн. тона.

 

Производството на царевица във Франция в най-добрият случай ще достигне показателят от миналата година. МЗ на страната оценява реколтата на 13,5 млн. тона – както и през миналата година. Търговци са настроени по-песимистично – до 13 млн. тона.

 

Реколтата от царевица в Румъния ще бъде по-ниска от миналата година поради недостиг на влага в южната част на страната. От Асоциацията на производителите на царевица очакват реколта до 8,9 млн. тона – както и през 2015г, но може тя да бъде понижена с 15%.

 

Унгария, която също е голям производител на царевица в ЕС, валежите бяха достатъчни и посевите изглеждат обещаващи с добив до 800 кг/декар, а реколтата 8 млн. тона, което е с 1,5 млн. тона повече от 2015 година.

 

Времето в Полша е влажно през сезона като реколтата може да нарасне до 4 млн. тона според Sparks Polska.

 

В Германия посевите са пострадали от многото валежи и недостига на слънчева светлина. Според прогноза на Асоциацията на фермерите в Германия, реколтата ще се понижи със 7% спрямо миналата година до 3,7 млн. тона.