Бангладеш превключва на покупки на черноморска пшеница

 

Мелничари от Бангладеш са увеличили покупките на руска и украинска пшеница след намаляване на експорта от Индия, която до сега беше ключов доставчик за страната.

 

Според данни от пазара, до момента Бангладеш е закупила 800 000 тона черноморска пшеница с доставка от средата на юли до октомври. През същия период на миналата година са закупени 550 – 600 000 тона пшеница.

 

Индия се намира извън пазара и купувачите от Бангладеш увеличават покупките на мелничарска и фуражна пшеница от Русия и Украйна, което сега предлагат най-евтината пшеница в света. Мелничарите от Бангладеш се ръководят преди всичко от цената на пшеницата при покупките си.

 

Заплатената цена за черноморска фуражна пшеница с протеин около 10,5% е на цена 155 – 168 USD/тон FOB, а мелничарската с протеин 11,5 – 12,5% - 165 – 180 USD/тон FOB.

 

През последните няколко години Индия е експортирала пшеница в Бангладеш, но през текущата МГ сушата понижи експортният потенциал на страната и тя стана нето вносител на пшеница.

 

Поради ниската цена на пшеницата в Черноморски регион и големите реколти, търсенето от Русия и Украйна е високо и може да създаде претоварване на пристанищната инфраструктура. Сега корабите в руско пристанище чакат натоварване по 10 – 12 дена.

 

Бангладеш вече е закупила 200 000 тона висококачествена мелничарска пшеница от Канада.

ZarnoBorsa22 Авг, 2016