Франция внася пшеница от България, Великобритания и Гърция

 

Постепенно Франция превръща вноса на европейска пшеница в регулярна дейност, която дейност се подпомага от високите вътрешни цени.

 

През следващата седмица в пристанище Дюнкерк ще бъде приет кораб с 33 500 тона българска пшеница. Последната доставка на българска пшеница във Франция е била през 2010 – 2011 МГ – 11 500 тона. Има информация, че българската пшеница ще бъде реекспортирана за САЩ с цел изпълнение на преди това сключен сделка, която явно не може да се изпълни с френска пшеница.

 

През текущата седмица в Дюнкерк ще пристигнат 4 000 тона пшеница от Великобритания. Отделно ще бъдат доставени 6 000 тона британска пшеница в пристанище Руан. В следващите седмици ще бъде доставена 30 000 тона британска пшеница във френски пристанища. През последните седмици румънска пшеница беше доставена във Франция.

 

Страната внася по-качествена пшеница, която е с по-ниска цена от тази предлагана в самата Франция. В същото време от Франция се изнася пшеница, но предимно фуражна, на високи цени за традиционни клиент. Засега Франция не е фактор на експортните пазари въпреки, че изнася определени количества пшеница. Цените се равняват по предлагането от Черноморски регион. САЩ предлагат скъпа пшеница с по-високи разходи за фрахт, но въпреки това изнасят добре за момента.

ZarnoBorsa19 Авг, 2016