Бразилия: През август износът на царевица и соя от Бразилия може да се понижи с 50%

 

През август износът на соя, соев шрот и царевица от Бразилия ще се понижи с 50% спрямо август 2015 година. Прогнозата е направена въз основа на графика на корабите, които ще постъпват в бразилски пристанища. Сега търговците са насочени към търговията с царевица на вътрешния пазар, а в същото време бразилската соя губи конкурентност сред световните износители. През август от страната ще бъдат изнесени общо 4,87 млн. тона от културите при 9,37 млн. тона през август 2015 година.

 

Обикновено по това време на годината износът на царевица нараства, но тази година намалява в следствие слаба реколта и високи вътрешни цени. Държавната агенция Conab прогнозира, че експортът на царевица през сезона ще бъде 22 млн. тона при 30,2 млн. тона година по-рано. През периода януари – юни от страната са изнесени 7,6 млн. тона царевица.

 

На вътрешния пазар цената на царевицата се повиши два пъти спрямо миналата година, което намали много износа. Сега експортните цени на американската царевица са доста по-ниски от бразилските. В същото време курсът на бразилския реал се повиши спрямо американския долар с 20%.

 

През август се очаква износът на соя от Бразилия да се понижи с 47% спрямо август 2015 година. През миналата година Бразилия произведе рекордна реколта от соя. Сега пазарите очакват рекорд да бъде поставен в САЩ.

ZarnoBorsa03 Авг, 2016