През текущия сезон Индия може да внесе 2 млн. тона пшеница

 

FAS USDA потвърди по-рано направената си прогноза за реколтата и вноса на пшеница в Индия през текущия сезон.

 

Според данни на FAS USDA, реколтата от пшеница в Индия през сезона е 88 млн. тона при официална оценка от 94 млн. тона. Предвид бавния темп на покупки от държавния фонд и високата цена на културната на вътрешния пазар, анализатори смятат, че реколтата е в рамките на 80 – 85 млн. тона. Качеството е по-добро в сравнение с предходните години.  

 

Кампанията по закупуване на пшеница от държавния фонд е на края си. От фермерите са закупени 22,93 млн. тона пшеница при планирани 30,5 млн. тона. FAS USDA очаква, че покупките няма да надвишат 23 млн. тона при 28,1 млн. тона година по-рано.

 

Предвид ситуацията, държавните запаси от пшеница са доста под тези от предходната година. Към 1.07.2016г те са 32,6 млн. тона, което е с 19% по-малко от 1.07.2015 година. Все пак запасите са достатъчни за задоволяване на вътрешното търсене през следващите 10 месеца. През системата за социално подпомагане годишно в страната се реализират 20 млн. тона пшеница. Още 7,5 млн. тона са необходими за минимални буферни запаси. Останалите 5 млн. тона може да се реализират на пазара при необходимост.

 

Сега вносът на пшеница в Индия се облага с мито от 25%. Въпреки това мелничарите са закупили 1 млн. тона пшеница от Австралия и Франция с доставка юли – септември. Очаква се, че през новия сезон вносът ще достигне 2 млн. тона при 0,52 млн. тона в предходния сезон.

ZarnoBorsa07 Юли, 2016