FAS USDA: Бразилия ще намали износа на царевица и в пъти ще увеличи вноса

 

Слабата реколта от царевица в Бразилия негативно ще се отрази на експорта на културата и значително ще повиши вноса и според прогноза на FAS USDA.

 

През текущия сезон (03.2016 – 02.2017), реколтата от царевица няма да надвиши 75 млн. тона след големи загуби от втората реколта. През миналата година общата царевична реколта в Бразилия е била 85 млн. тона.

 

Правителството разглежда възможността за налагане на експортно мито на царевицата с цел задържането и в страната и даване възможност на животновъдите да потребяват по-евтина суровина. Сега те са принудени да внасят по-скъпа царевица или пшеница, за да достигнат нужните производствени обеми.

 

През сезона вносът на царевица може да нарасне до 1,5 млн. тона (0,3). От началото му той достига 335 000 тона основно от Аржентина и Парагвай. Наличните ресурси в тези две страни няма да са достатъчни за удовлетворяване нуждите на Бразилия. Доставките на царевица от САЩ са затруднени, защото в страната се отглеждат 13 сорта ГМ царевица, а те не фигурират като разрешени за внос в Бразилия. Преходните запаси от царевица в Бразилия намаляват до 4,3 млн. тона, което е най-ниско ниво от 2011 – 2012 МГ.

 

През септември фермерите в Бразилия започват сеитбата на царевица от първата реколта. Ако цената на соята остане висока, тя ще заеме площи от тези, които до сега са били с царевица. През новия сезон производството може да нарасне до 82 млн. тона.

 

Експортният потенциал на царевицата ще остане на нивото на текущия сезон – 23 млн. тона, а вносът ще намалее до 0,6 млн. тона.

ZarnoBorsa27 Юни, 2016