Азия може да се сблъска с дефицит на фуражни култури поради проблеми в Аржентина

 

Производителите на фуражи в Азия може да се сблъскат с дефицит на царевица и соев шрот от Аржентина.

 

През последните седмици валежите са забавили експорта на фуражни култури от Аржентина. Запасите от царевица и соев шрот в азиатските страни са изтощени и цените по-скоро ще се повишават. Влошаване на ситуацията се очаква през юли, а най-засегнати са Виетнам и Южна Корея.

 

Южна Корея е трети по-големина вносител на царевица в света с годишен импорт от около 10 млн. тона. През последните четири сезона Виетнам увеличава вноса на царевица шест пъти до 7,3 млн. тона.

 

Страните от Азия потребяват 30% от световния внос на соев шрот. Най-слабо от ситуацията в Аржентина ще бъдат засегнати Индонезия, Тайланд и Филипините, защото тези страни активно заменят царевицата с фуражна пшеница.

 

През миналото азиатските страни след сблъсък с проблеми при доставките от Латинска Америка са се насочвали към Индия. През последните 1 – 2 сезона обаче Индия не е износител на царевица и соев шрот. Текущата ситуация в Аржентина е предизвикана от загубите на соя нова реколта, а също така и на намалената царевична реколта в Бразилия.

ZarnoBorsa21 Юни, 2016