Китайските компании в конкуренция за бразилското зърно

 

Присъствието на много китайски компании в Бразилия ожесточава съперничеството за зърното на вътрешния пазар и е още един фактор за ръста на цените освен дефицита на царевица.  Особено силна конкуренция има в централните и западни части на страната, където компании от Китай са направили свои складове.

 

В Бразилия възникна дефицит на царевица благодарение на бурния и неконтролиран износ. В последствие проблема беше задълбочен след намаленото производство на зърно.

 

Анализът на експортните продажби показва, че търговските компании от Азия, включително китайската COFCO са закупили 45% от бразилската соя, царевица и соев шрот насочен за експорт.

 

През април още една бразилска компания производител на зърно - Fiagril Participacoes SA е продала контролен пакет на Hunan Dakang Pasture Farming Co Ltd, която е филиал на Shanghai Pengxin Group Co.

 

Високата конкуренция за зърното е добре дошла за земеделските производители, но потиска животновъдите. Освен това новите търговци са особено голяма конкуренция за традиционните - Bunge Ltd. и Archer Daniels Midland Co.

ZarnoBorsa20 Юни, 2016