Бразилия реализира 500 000 тона царевица на вътрешния пазар

 

Правителството на Бразилия ще реализира 500 000 тона царевица от държавните запаси, за да поддържа местните животновъди.

 

Предназначената за продажба царевица се намира в щата Мато Гросо и ще се разпространи във фермите в североизточните части на страната.

 

Поради високите вътрешни цени на зърното, в т.ч. фуражното, много птицеферми и свинеферми в Бразилия са понесли значителни загуби, а някои са прекратили работа.

 

Според данни на Soybean&Corn Advisor, цената на царевицата на вътрешния пазар в Бразилия се понижава на фона на напредващата жътвена кампания, но те все още останат над нивата от предходната МГ.

 

Слабото предлагане на царевица през последните месеци принудиха потребителите да търсят царевица от Парагвай и Аржентина.

 

В близко време ситуацията ще се стабилизира при увеличаване на новата царевица на пазара. Според данни на Imea и Deral, жътвата в щатите Мато Гросо и Парана е извършена на 3% от площите с културата. Според прогноза на Conab втората реколта от царевица в Бразилия ще бъде 49,99 млн. тона, което е понижение от 2,91 млн. тона спрямо предходната прогноза. Ниския резултат ще поддържа цените на културата високи, което ще затрудни експорта.

ZarnoBorsa14 Юни, 2016