FAS USDA повишава прогнозата за вноса на пшеница в Индия

 

FAS USDA повиши прогнозата за вноса на пшеница в Индия през текущия сезон до 2,0 млн. тона в следствие ниските световни цени.

 

Оценката за реколтата от пшеница в страната остава без промяна от 88 млн. тона, като реколтата е по-голяма от предходния сезон – 86,5 млн. тона, но много под рекорда от 2014 – 2015 МГ – 95,9 млн. тона. Производството на пшеница не оправда песимистичните прогнози. Все пак официалната прогноза беше висока – 94 млн. тона. Но много участници на пазара очакваха реколта от 86 млн. тона.

 

През текущия сезон вътрешното потребление на пшеница в Индия ще бъде 93,14 млн. тона, което е с +4,43 млн. тона по-голямо от предходния сезон, който завърши през март.

 

Вносът на пшеница ще достигне 2,0 млн. тона като вече са закупени 0,5 млн. тона с доставка юли – септември. Ръстът на вноса се очаква поради ниските международни цени и очакваното понижение на импортното мито. Въпреки слабите темпове на покупки на пшеница от държавния резерв, не се очаква правителството да внася пшеница. През миналия сезон в страната са внесени 0,52 млн. тона пшеница.

 

Експортът на пшеница от Индия през сезона няма да надхвърли 0,4 млн. тона.

 

Крайните запаси от пшеница ще се понижат до 11,0 млн. тона от 14,54 млн. тона в предходния сезон.

 

Индия е на път да се превърне от износител през минали години в сериозен вносител на пшеница. Това се дължи на факта, че вътрешното потребление бързо расте и ще достигне рекордните нива на производство от предходните години. Не е ясно обаче дали тези нива на производство скоро ще бъдат достигнати.

ZarnoBorsa08 Юни, 2016