Бразилия: Цената на пшеницата се повиши до две годишен максимум

 

В Бразилия цената на пшеницата нарасна до двегодишен максимум в разрез със световните тенденции. В страната се изостри дефицита от царевица и като нейна алтернатива за производството на фураж се използва пшеница. Сред мелничарите има жестока конкуренция за добрите партиди от пшеница.

 

В щата Парана, водещия производител на пшеница в страната, цената на пшеницата достига 824,59 реала/тон, което е най-високо ниво от май 2014 година. От началото на годината цената в реали нараства с 13,2%, а в долари с 25%.

 

Във втория по мащаби производител на пшеница – щата Рио Гранде цената достига 767,03 реала/тон, което е най-високо ниво от октомври 2013 година (+18% и +31%).

 

Цената на царевицата нараства с 44% от началото на 2016 година. Във водещите региони на страната, производството на царевица ще бъде най-ниското за последните пет години.

 

Проблемите се изострят поради ниското качество на пшеничната реколта. Мелничари от Рио Гранде ще внесат 0,5 млн. тона пшеница от Аржентина, Парагвай и Уругвай.

 

Според данни на AgroSouth News, в бразилския щат Мато Гросо през текущата седмица стартира кампанията по прибиране на царевицата втора реколта. Ожънати са 0,37% от площите. През миналата година кампанията стартира две седмици по-късно.

ZarnoBorsa26 Май, 2016