Блиц новини

 

Южнокорейската компания Feed Leaders' Committee (FLC) е закупила 60 000 тона фуражна пшеница с произволен произход освен от Южна Америка. Цената на покупката е 189,9 USD/тон C&F.

 

През изминалата седмица цената на фуражната пшеница стара реколта във Великобритания се повиши. Към 19.05.2016г от производител тя достига 103,8 фунта/тон. Фермерите задържат пшеница от стара реколта с надеждата цената и да се повиши през новия сезон. Компанията Ensus възобновява работа по производството на етанол кат суровина за това се използва пшеница. Експортната цена на фуражната пшеница в източно пристанище сега е 113,5 фунта/тон FOB.

 

През седмицата от британското пристанище Бристол е изпратена за САЩ партида от 63 000 тона пшеница, която е най-голямата партида за последните над 20 години. През миналия сезон за САЩ са били изнесени 26 000 тона пшеница.

 

През следващите дни китайските власти ще предложат на вътрешния пазар 2 млн. тона царевица и 204 100 тона ориз от държавните запаси.

 

През текущия сезон вносът на царевица в Индонезия ще се понижи с 50%. Страната е нето вносител на царевица и закупува от външни пазари до 3 млн. тона годишно. Основни доставчици са Индонезия, Аржентина, Бразилия и Индия.

 

Bayer ще продължи преговорите за закупуване на Monsanto. Въпреки, че от американската компания отказаха предложението на 62 милиарда USD, немците не се отказват от решението си да придобият Monsanto.

ZarnoBorsa26 Май, 2016