Ниските цени на царевицата ще понижат площите с културата в ЕС

 

Европейските фермери ще намалят площите с царевица през новия сезон поради ниските цени на културата и увеличените площи със зимни култури.

 

Във Франция, най-големият производител на царевица в ЕС, сеитбата започна вяло поради честите превалявания. Според данни на FranceAgriMer, към 11.04.2016г с културата в страната са засети 4% от планираните площи при 17% през миналата година. Според прогноза на AGPM, площите с царевица ще намалеят със 7% до 16 млн. декара.

 

Площите с царевица в Италия също ще се понижат дори при настоящите благоприятни метеорологични условия.

 

В Германия сеитбата на царевицата върви по график въпреки забавянето от валежите. Съюзът на немските кооперативи прогнозира, че реколтата от царевица ще достигне 12,4 млн. тона, което е с 12,4% повече от слабата предходна година. Площите с културата ще нараснат с 1,3%.

 

В Полша измръзването на част от зимните култури ще предизвика презасяването на площите с пролетни такива. Поради ниските цени на царевицата, на освободените площи с приоритет ще се засеят пролетни пшеница и ечемик. Според прогноза на Sparks Polska, площите с царевица ще достигнат 5,8 млн. декара, което е с 4% повече от ниското ниво през 2015 година, но с 8% по-малко то нивото през 2014 година.

 

В Румъния сеитбата на царевица протича с бързи темпове. Националната асоциация на фермерите очаква, че площите ще бъдат на нивото от 2015 година – 25 млн. декара. Поради валежите се очаква по-добра реколта.

 

Към 11.04.2015г в Унгария са засети 7% от планираните за царевица площи – 10,7 млн. декара. През 2015г площите с културата са били 11,5 млн. декара.