Европейската пшеница: реакцията по отмяната на ембаргото от Русия бе крайно негативна

Парижката борса MATIF реагира на отварянето на руския експорт на зърно с рязък спад в котировките на френските пшенични фючърси. На външните пазари се връща обратно сериозен конкурент. Такава реакция на европейския пазар бе напълно очаквана.

 

Лондонската Liffe, отчитаща котировките на фуражната пшеница за Европа и щатските борси  бяха затворени в понеделник, заради празнична ваканция.

 

 

Някои експерти предполагат, че климатичните фактори (суша за зимната пшеница в САЩ и Европа, и интензивни валежи за пролетната пшеница в САЩ и Канада), би следвало да ограничат въздействието от руските новини.

 

 

В същото време обаче, износа на зърно от Русия може да нарасне до 20 милиона тона  през тази година, ако реколтата бъде в размер на 85-90 милиона тона. Това заяви председателят на Руския зърнен съюз, Аркадий Злочевски.

 

"Потенциал за износ - 15 милиона тона, можем и 20 милиона да направим за износ, изхождайки от плана за реколта 85-90 милиона тона.  Всички шансове са налице." - каза Злочевски, говорейки в Министерството на икономическото развитие по доклад за въздействието на сушата.

 

Правителството повдигна прогнозата за реколтата през тази година до 85-90 млн. тона, спрямо 60,9 милиона тона през 2010 г., когато близо една трета от посевите бяха унищожени от тежка суша, съобщава Ройтерс.

 

Тази година Русия увеличи посевите, измръзванията през зимата са 6,6 на сто, каза лидерът на зърнения съюз. Страната планира да ожъне реколтата от есенници от 145 млн. декара и пролетници - от 310 млн. декара.

 

"Получава се прогноза (за реколтата) - 85-90 милиона тона, така че сме в състояние да изнесем до 20 милиона тона, при това 17 милиона тона ще останат в запас" - каза той.

 

По негова оценка преходните запаси  от зърно в Русия сега възлизат на 20 милиона тона - значително по-високи от нормите, установени от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).