Oт 1 юли Русия вдигa ембаргото за износ на зърно

 Руските власти решиха да вдигнат ембаргото за износ на зърно от 1 юли тази година.

 

"От 1 юли тази година, ние ще премахнем забраната за износ на зърно" - заяви министър-председателят Владимир Путин на среща с първия си заместник Виктор Зубков.

 

През 2010 г. в Русия, поради необичайната суша, реколтата от зърно е 37% по-малко в сравнение с 2009 г. и възлезе на 60,9 милиона тона. От Министерството на земеделието заявиха, че това е достатъчно за задоволяване на вътрешното търсене на зърно. Правителството на 15 август 2010 година наложи временна забрана за износ на пшеница, ечемик, ръж, царевица и брашно. Първоначално ембаргото бе в сила до 31 декември 2010 г., но след това беше удължен срока до 30 юни 2011 г. /вече без брашно в списъка/.

 

След това, от правителството заявиха, че забраната за износ на руско зърно ще бъде премахната към края на септември - октомври 2011 г., след като се уточни размера на новата реколта.

 

Зърнотрейдърите смятат, че забраната за износ на зърно води до натрупване на огромни излишъци от зърно в южната част на страната и намаляване на икономическата привлекателност на зърнопроизводството, което от своя страна може да доведе до спад на следващата реколта.

 

ZarnoBorsa28 Май, 2011