Доходите на фермерите в САЩ спадат до минимум, производството на пшеница губи привлекателност

 

Доходите на американските фермери са намалели до минимума за последните десет години в следствие три годишния спад при цените на земеделската продукция. Фермерите са принудени да избират различни култури с цел намаляване на загубите.

 

Земеделците в САЩ могат да загубят по 70 USD/акър от царевицата и соята, което е най-голямата загуба от 1999г до сега. Тези култури могат да донесат и най-големи печалби при по-големи от обичайните реколти. Въпреки голямото производство от последните години, фермерите ще увеличат площите с царевица и соя, а ще намалят тези с пшеница.

 

Цените на културите са спаднали с около 50% спрямо пика им през 2012 година. В същото време добивите от царевица и соя са се повишили с 23% спрямо 2000 година, а реколтата от пшеница е нараснала само с 3,8%.

 

Ръстът при производството на пшеница в Украйна и Русия понижи износа от САЩ до 44 годишен минимум. В резултат на това американските фермери губят интерес към културата.

 

Фермерите ще засеят повече царевица – 89,689 млн. акра и соя 83,345 млн. акра, но нямат намерение да оставят незасята земеделска земя. Със зимна пшеница в САЩ са засети 36,6 млн. акра, което е със 7,2% по-малко от предходната година. Площите намаляват в Канзас, Небраска и Тексас, които са основни производители на пшеница.

 

При настоящите цени, средната загуба от отглеждането на пшеница е 25 USD/акър. Загубите от царевица и соя ще са по-големи, но при отлични добиви тя може да бъде преодоляна, а дори да се постигне и печалба.

 

Чистият доход на фермерите през 2016г ще бъде 54,8 милиарда USD при 123,3 милиарда USD през 2013 година. Правителството увеличава директните плащания към фермерите с 31% до 13,9 милиарда USD през 2016 година.

 

Както изглежда, фермерите очакват сигурна загуба от производството през 2016 година, която евентуално може да се понижи при свръх добиви. Преценката се прави при настоящите цени. При доста по-високи добиви обаче цените още ще се понижат и загубата за фермерите става неизбежна. Дали ще има намаление на реколтираните площи през 2017 година??? Ще наблюдаваме !!!