Ще намери ли ЕС пазари за реализация на излишната си пшеница?

 

Перспективите пред износа на пшеница от ЕС се влошават на фона на продължителните спорове относно качеството на внасяната пшеница в Египет, повишените изисквания за качество в Йордания и понижено търсене от страните от Близкия Изток след спада цената на нефта. Намалените покупки от Близкия изток най-негативно се отразяват върху експорта на пшеница от Германия, Полша и Балтийските страни, които доставят в региона висококачествена пшеница.

 

Освен това високата конкуренция от страна на Украйна, Русия и Аржентина, а също така достатъчното количество пшеница по световните пазари допълнително забавят експорта от ЕС.

 

От началото на сезона до момента експортът на пшеница от ЕС е с 15% по-малко от този преди една година. Най-големият износител на пшеница от ЕС – Франция, според прогнозите трябва да експортира за целия сезон 11 млн. тона пшеница, което изглежда малко вероятно на фона на намаления износ за Египет – спад от 75% прямо предходния сезон. Френската пшеница ще се опита да достигне до пазарите в Азия, но там среща силната конкуренция от страна на украинската пшеница., която след девалвацията на гривната е с висока конкурентоспособност.

 

При тези обстоятелства, европейските страни няма да успеят да намалят запасите си от пшеница в края на сезона, които ще достигнат най-високо ниво за последните седем години, а тези във Франция за последните седемнадесет години. Засега поддръжка на експорта може да окаже поевтиняване на еврото.