Русия ще изнесе 15 милиона тона зърно при реколта от 83-84 милиона тона

Русия се възстановява след миналогодишната суша и може частично да компенсира позициите си като износител на зърно, като измести определена част от износа на САЩ и Европа на външните пазари, очаква директорът на Института за агропазарна изследвания (ИКАР) Дмитрий Рылько.

"Ако времето ни помогне ще получим добра реколта, и ще можем частично да изместим (на експортния пазар) американци и европейци, поне в първите месеци на новия сезон" - каза Рылько в интервю за Ройтерс.

ИКАР очаква, че новата реколта от зърно в Русия ще нарасне до 38 процента, което ще генерира експортен запас от15 милиона тона и ще даде възможност да се посегне на експортните потоци на износителите от САЩ и Европа.

"Ние можем да работим заедно с Казахстан и Украйна, където също се очаква добра реколта," - каза експертът.

Русия наложи ембарго върху износа на зърно от 15 август миналата година до 1 юли 2011 год, поради необичайната суша, която унищожи една трета от посевите.

Текущата оценка на ИКАР за зърнореколтата през тази година в Русия е, че ще нарасне до около 84 милиона тона от 61 млн. тона година по-рано. Реколтата от пшеница тази година ще е 54 млн. тона, прогнозира Института.


При добри метеорологични условия,  Руската федерация може да преизпълни плана за пролетната сеитба до 300 милиона декара и да натрупа потенциал за износ на 10-15 милиона тона, каза експерта.

"Определено, това не е рекорден обем, но е доста впечатляващ" - каза експертът.

Миналата сряда, немски аналитичен център FO Licht оцени потенциала за износ на пшеница от Русия, при отмяна на забраната за износ през 2011/2012 г., на 4-4,5 милиона тона в сравнение с 18,6 милиона тона преди ембаргото.

 

ZarnoBorsa27 Май, 2011