Аржентина: Износът на пшеница ще нарасне въпреки ниското качество на реколтата

 

Наскоро в Аржентина завърши жътвата на пшеницата. Въпреки внесените недостатъчно количество торове, добивите се оказаха над очакванията и над средните според доклад на FAS USDA. Достатъчното количество на влага, ниското ниво на заболявания и прохладното време през ноември – декември създадоха условия за изпълване на зърното.

 

Качеството на пшеницата се оказа под очакванията. Значителна част от реколтата има съдържание на протеин под 10%. В резултат на това ценовата разлика между пшеница с протеин под 9,5% и тази над 10,5% е значителна.

 

Износът на пшеница през текущия сезон (декември - ноември) може да достигне 6,5 млн. тона, което е с 1,3 млн. тона повече от предходния сезон. След отмяната на експортното мито през декември, аржентинската пшеница стана по-конкурентна на пазарите в Египет, Виетнам, Индонезия, Южна Корея, Тайланд и Мароко.

 

Поради очаквания добър износ запасите от културата в страната ще се понижат до средното многогодишно ниво. В края на сезона те ще достигнат 1,455 млн. тона, което е два пъти по-малко от тези в края на предходния сезон.

ZarnoBorsa15 Фев, 2016