Блиц новини

 

Поради слабата реколта от рапица в Русия, много преработвателни предприятия в страната се сблъскват с дефицит на културата на пазара. Според данни на АПК – Информ, реколтата от рапица през текущия сезон е 1 млн. тона, което е с 30,9% по-малко от предходната МГ. Производството на рапично масло ще бъде 365 000 тона (-130 000), а на рапичен шрот 523 000 тона (-186 000).

 

Китайската държавна химическа компания China National Chemical Corp е предложила на швейцарската компания Syngenta оферта за закупуване на стойност 43 милиарда USD. Съветът на директорите на Syngenta препоръчва на акционерите да приемат офертата. Евентуално сключване на сделката ще се отрази и на зърнения пазар в България, където Syngenta продава семена.

 

Египет търси от Русия възможност за ценови преференции и кредит за закупуване на пшеница. Египетската страна потвърждава своята молба за удължаване ползването на настоящите правила при финансиране покупката на руско зърно -  поне 6 месеца срок за заплащане без налагане на лихви за изчакването.

Според информация от GASC, Египет има намерение да закупи 3 млн. тона пшеница извън стандартните търгове.

Египет отмени решението си за завишаване на фитосанитарните изисквания при вноса на пшеница.

 

Тайван е закупил 65 000 тона царевица от САЩ с доставка април – май 2016 година.

ZarnoBorsa04 Фев, 2016